Afspraak maken? Bel 0575-522389 OF STUUR ONS EEN EMAIL

Bewegen met een neurologische aandoening

Bewegen is voor iedereen van belang en daarom zijn er binnen onze praktijk beweeggroepen voor mensen met neurologische aandoeningen. In deze beweeggroepen trainen voornamelijk mensen die een beroerte hebben doorgemaakt.

Wat is een beroerte?

Een beroerte noemt men CVA, wat staat voor Cerebro Vasculair Accident.Een beroerte kan op verschillende manieren ontstaan:

  • Door een tijdelijk tekort aan bloed in bepaalde hersencellen: TIA
  • Door een blijvend afgesloten bloedvat in de hersenen: herseninfarct 
  • Door een kapot bloedvat in de hersenen: hersenbloeding


Wat zijn de gevolgen van een beroerte?

Hierdoor kan er een groot scala van lichamelijke klachten ontstaan waaronder een halfzijdige verlamming wat kan leiden tot:

  • Verlies van evenwicht
  • Moeite met lopen
  • Afname van precisie in het bewegen
  • Spiervermoeidheid
  • Gebrek aan coördinatie
  • Verlies van conditie
  • Emotionele/gedragsmatige en cognitieve problemen


De beweeggroep voor mensen met neurologische aandoeningen richt zich op deze groep mensen. Als gevolg van bewegingsarmoede kunnen beperkingen worden ervaren met betrekking tot loopvaardigheid, conditie, mobiliteit en dagelijks functioneren. 

De oefenstof is er op gericht om zo optimaal mogelijk te kunnen functioneren en inzicht te krijgen in het omgaan met de problemen na een beroerte. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het verbeteren van de kwaliteit van lopen en dagelijkse activiteiten (ADL) en het verhogen van de algemene conditie.

Het doel van de beweeggroep is dat de kwaliteit van leven van de deelnemers verbeterd wordt.

Patiënten met een TIA of (milde) CVA in de voorgeschiedenis hebben een verhoogd risico op herhaling of andere hart en vaat (cardiovasculaire) aandoeningen. Het risico op een recidief wordt sterk bepaald door aanwezige risicofactoren.

Waarom bewegen?

Fysieke inactiviteit is een grote risicofactor en niet alleen voor een herhaling van CVA of andere cardiovasculaireaandoeningen. Fysieke inactiviteit heeft ook een negatieve invloed op andere – veelal eveneens aan leefstijl gerelateerde – risicofactoren als een hoge bloeddruk (hypertensie) en diabetis mellitus (insulineresistentie en glucose-intolerantie).

Het volgen van een beweegprogramma reduceert deze fysieke inactiviteit en draagt daardoor bij aan voorkomen van een recidief. 

Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft!

Leander Boelee leidt deze groepsbehandeling. 

Lees hier meer over leven met een hersenaandoening.