Afspraak maken? Bel 0575-522389 OF STUUR ONS EEN EMAIL

Wat is echografie?


Echografie is een beeldvormend onderzoek, dat werkt met geluidsgolven die niet te horen zijn. Het is een snel, gemakkelijk en voor de patiënt comfortabel onderzoek. De fysiotherapeut gebruikt echografie, of beter gezegd MSU (Musculo Skeletal Ultrasound), als aanvullend onderzoek om beter inzicht te krijgen in aandoeningen van het houdings- en bewegingsapparaat. Hierbij kunt u denken aan spier-, pees- en/of bandblessures, zoals een achillespeesblessure, een tennisarm, verkalking in pezen of een slijmbeursontsteking in schouder of heup. Ook in de bekkenfysiotherapie wordt steeds meer gebruik gemaakt van echografie.

 

Wat biedt echografie?

Als de behandelaar zelf het onderzoek uitvoert, ziet hij in tegenstelling tot röntgenopnames en MRI meteen de bewegende beelden. Tijdens het onderzoek kan de patiënt aangeven wanneer en bij welke beweging de klachten toe- of afnemen. Zo kan de behandelaar direct een relatie leggen tussen de klacht en de beelden.

Met behulp van echografie kan de fysiotherapeut een betere diagnose stellen en daardoor adequater behandelen of juist doorsturen naar huisarts of specialist.

 

Wat is de toegevoegde waarde in de praktijk?

 

Het gebruik van echografie heeft als doel het krijgen van visueel inzicht in de veronderstelde aandoening. Hierdoor kan er sneller een diagnose worden gesteld én kan het meest juiste behandelbeleid worden gestart. Bovendien is het mogelijk om tijdens de behandelingen regelmatig visuele feedback te krijgen wat betreft de ontwikkeling van de aandoening. Zo kan het gevolgde beleid, indien nodig, tussentijds worden aangepast.

  

Welke diagnoses kunnen worden gesteld?

  • Ontstekingen
  • Rupturen
  • Vochtophopingen 
  • Dislocaties
  • Cysten
  • Laesies

 

Echografie bij klachten van lage rug en bekken

Echografie kan ook worden ingezet bij lage rug-, bekken- en bekkenbodemklachten om informatie te krijgen over het adequaat aanspannen van het spierkorset. Tijdens het onderzoek zien patiënt en behandelaar bijvoorbeeld hoe de buikspieren, de bekkenbodemspieren en de diepe rugspieren aanspannen bij het uitvoeren van een activiteit zoals het heffen van een been. Wanneer dit niet adequaat gebeurt, kan dit uw klachten verklaren. Vervolgens kan er direct, al tijdens de echo, worden geoefend om de spieren wel adequaat aan te spannen.

 

 Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft!

 


Eva Minjon, Albert van de Maat en Machteld Olthof (klachten van lage rug en bekken) hebben zich gespecialiseerd in echografie.