Een hand en pols zitten ingewikkeld in elkaar en bestaan uit:
Deze zorgen ervoor dat een hand beweegt met veel kracht of juist met enorme precisie. Kleine aandoeningen aan een vinger of hand kunnen ingrijpende gevolgen hebben op het functioneren van de hand en soms de hele arm. De handfysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de behandeling en begeleiding van patiënten met een letsel of aandoeningen van de hand en/of pols.
Een handfysiotherapeut is in eerste instantie opgeleid als fysiotherapeut of ergotherapeut. Door uitgebreide nascholing en ervaring heeft de therapeut zich gespecialiseerd in het behandelen van patiënten met problematiek van de hand en/of pols.
Letsels en aandoeningen van de hand en pols kunnen op vele manieren ontstaan en zeer verschillend van aard zijn. Ze kunnen grote gevolgen hebben voor uw dagelijks functioneren.
Wanneer u klachten ervaart in uw armen, polsen en/of handen kan handfysiotherapie uitkomst bieden.
Voorbeelden van hand gerelateerde klachten zijn:
Uw eerste afspraak bestaat uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. Tijdens het gesprek stelt de handfysiotherapeut vragen over uw klachten, bijvoorbeeld hoe ze zijn ontstaan en wanneer ze toenemen of verminderen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de handfysiotherapeut uw handfunctie analyseert. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van uw klachten zitten. Samen met u beslist de handfysiotherapeut of therapie zinvol is. Is dat het geval, dan bespreekt de handfysiotherapeut met u de verdere behandeling. Zo heeft u dus direct na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.
De therapeut onderzoekt samen met u de klacht en stelt een behandelplan op. U krijgt uitgebreide voorlichting tijdens de behandeling met eventueel 'gewricht beschermende' adviezen. Doelen binnen de handfysiotherapie kunnen zijn:
Soms is een ingreep aan uw hand, pols of arm door een chirurg noodzakelijk. Na de ingreep verwijst de chirurg u vaak door naar de handfysiotherapeut. In overleg met u en uw specialist wordt dan een behandeling gestart. Hierbij kunt u denken aan littekenbehandeling, het versterken van de spieren en oefenen na zenuwuitval om uw hand weer geleidelijk aan te mobiliseren. Dit gaat altijd in overleg met u en uw behandeld arts.
U kunt op eigen initiatief afspraak maken, maar u kunt ook doorverwezen worden.
Neem gerust contact op als u vragen heeft!
Onze handfysiotherapeut is Leander Boelee.
Hij is lid van het NGHT.
Lees hier meer over de beroepsgroep Handfysiotherapie.