Afspraak maken? Bel 0575-522389 OF STUUR ONS EEN EMAIL

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie richt zich enerzijds op het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds op het verbeteren van houding en beweging. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die op gewrichten worden toegepast. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: u kunt zich vrijer bewegen en de pijn tijdens het bewegen is afgenomen. 

 

Met welke klachten naar een manueel therapeut?

Als u een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden.

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

  • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen 
  • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
  • hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn 
  • duizeligheid bij het bewegen van de nek
  • kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten 
  • heupklachten

 

Wat doet de manueel therapeut?


Intake

Uw eerste afspraak bestaat uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. Tijdens het gesprek stelt de manueel therapeut vragen over uw klachten, bijvoorbeeld hoe ze zijn ontstaan en wanneer ze toenemen of verminderen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut uw houding en bewegingen beoordeelt en uw gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van uw klachten zitten. Samen met u beslist de manueel therapeut of manuele therapie zinvol is. Is dat het geval, dan bespreekt de manueel therapeut met u de verdere behandeling. Zo hebt u dus direct na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.

Behandeling

De manueel therapeut kent een aantal specifieke technieken die op gewrichten kunnen worden toegepast, zodat deze beter functioneren en uw houding en bewegingen verbeteren. De effecten zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

 

Vakbekwaamheid

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam, in het bijzonder van de wervelkolom. 


Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft!

Onze manueel therapeuten zijn Daniël Righard, Kim Klein Gunnewiek & Willeke Egberts 

Lees hier meer over de beroepsgroep Manuele therapie.