Afspraak maken? Bel 0575-522389 OF STUUR ONS EEN EMAIL

Wat is sportfysiotherapie?

De sportfysiotherapeut biedt hulp bij een blessure of bij overtraining. Omdat hij weet wat er tijdens sporten in een lichaam gebeurt, begrijpt hij hoe een blessure ontstaat. In overleg met u maakt hij een behandelplan en revalidatieschema. Beide zijn afgestemd op enerzijds uw mogelijkheden en anderzijds de sport die u beoefent. De sportfysiotherapeut kijkt naar uw motoriek en analyseert de blessure die is ontstaan. Aspecten zoals coördinatie, snelheid, lenigheid, kracht en uithoudingsvermogen worden in de behandeling betrokken. Kort gezegd: u werkt actief aan uw herstel aan de hand van oefenschema's die passen bij de specifieke bewegingen van uw sport. Doel hierbij is het bereiken van een hogere belastbaarheid van het geblesseerde lichaamsdeel.
Als sporter begrijpt de sportfysiotherapeut hoe belangrijk de sport voor u en uw vereniging is, ongeacht of u recreant of wedstrijdspeler bent. Hij begrijpt dat u, mits verantwoord, het liefst  blijft sporten. Eventueel met een alternatief trainingsschema, want u wilt uw conditie behouden. 

 

Wanneer naar een sportfysiotherapeut?

Er zijn veel redenen om naar een sportfysiotherapeut te gaan. Enkele indicaties zijn:

  • U hebt een blessure opgelopen tijdens het sporten en wilt zo snel mogelijk uw sportbeoefening weer hervatten. 
  • U hebt op een andere manier een blessure opgelopen, waardoor u op dit moment niet in staat bent uw sport te beoefenen.
  • U bent van plan om aan een sportevenement deel te nemen en wilt weten hoe u zich het beste kunt voorbereiden. 
  • U sport op dit moment niet, maar zou dat wel willen doen. Hoe pakt u dit aan? Welke bewegingsprogramma's zijn geschikt voor u? (Ook wanneer u een chronische ziekte of handicap heeft).
  • U doorloopt een nabehandelingstraject van een operatie aan uw banden, spieren of gewrichten. U stelt hoge eisen aan uw lichaam vanwege uw sport of beroep en wilt hierin graag begeleiding.


Hoe werkt een sportfysiotherapeut?

Intake

Of sportfysiotherapie uw klacht kan verhelpen, zal blijken tijdens het onderzoek op het moment van de intake. Bedenk dat uw herstel ook afhankelijk is van uw eigen inzet.


Behandeling

U wordt sportspecifiek en functioneel behandeld en getraind, zodat u kunt herstellen tot op uw oorspronkelijke sportniveau. De sportfysiotherapeut overlegt desgewenst met uw trainer over een aangepast trainingsschema. U zult merken dat het een stuk makkelijker praat met een specialist die de taal van de sporter spreekt!

 

Neem gerust contact op als u vragen heeft.

Onze sportfysiotherapeut is Gerrit Wansink. 
Hij is lid van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapeuten in de Sportgezondheidszorg (NVFS) en SportFysio-Oost.

Lees hier meer over sportfysiotherapie.